fbpx
Nyfødt fotografering

Månedens session: Nyfødt fotografering – de mindste mennesker

nyfødt fotografering

Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen: Jeg elsker de mindste mennesker!

Derfor er februar måneds session nyfødt fotograferingen! I det første skriv her, kommer jeg til at tale mere om den klassiske nyfødt fotografering, og det næste kommer til at handle om lifestyle sessions.

Måske venter du dit første barn – måske er det nr. 3. Og du ved ikke helt, om en nyfødt session er for dig. Du tænker måske ”kan jeg mon overskue det så kort tid efter fødslen (5-15 dage)”? Måske har du meget bestemte tanker om, hvad der er flot og hvad der bestemt ikke er det. ”Tør jeg overlade mit guld til en fremmed”?

Og sidstnævnte hører jeg rigtig tit. Selvom jeg ikke selv har børn, så kan jeg rigtig godt forstå det! Især for dem der har fået deres første. Hold nu op det må være skræmmende. Men der, der hører jeg også, at jeg kan mane denne utryghed lidt til jorden. Lige præcis pga. mit andet arbejde.

Som neonatal sygeplejerske på Rigshospitalet er jeg nemlig vant til at håndtere de sygeste og ikke mindst de aller mindste mennesker. Faktisk helt ned til 400gram…. Prøv lige at overveje, hvor småt det er….

Faktisk er det ikke kun mine kunder det giver en tryghed, det giver også mig selv en ubeskrivelig ro omkring det. Jeg husker mine første nyfødt sessions fra før jeg blev sygeplejerske. Udover at jeg jo var uerfaren på området med nyfødt fotografering, så havde jeg også tvivl om, hvornår var det for stressende for barnet, hvad kunne jeg tillade mig og hvornår burde jeg stoppe?

I dag, der ligge det så utroligt dybt i mig, jeg tænker slet ikke over det, men kan mærke, hvis jeg nærmer mig grænsen for, hvad den lille har lyst til at være med til. Og der er flere populære poseringer, som jeg faktisk slet ikke vil lave, ganske enkelt fordi, jeg ikke mener de er sikre eller komfortable for den lille. Sikkerhed og tryghed for den lille er det aller vigtigste for mig, også selvom det så går ud over, de billeder vi får. For måske rammer vi ikke lige præcis de skud I havde drømt om, men så er det heldigt at man i 99%  af tilfældene altid rammer noget andet som er mindst lige så lækkert. Det er nemlig den lille der bestemmer (vel nok de næste 18 år), og der er jeg heldigvis utroligt rutineret i at aflæse den lilles signaler.

Men hvad foregår der så på en klassisk nyfødt session i studiet?

Helt generelt så afhænger det af, hvad vi har talt om på vores forventningsmøde. Hvad er det for billeder I drømmer om? Er der særlige farver eller rekvisitter I elsker? Har I selv noget med, måske et tæppe oldemor har hæklet?

Men som udgangspunkt kører jeg efter, et ret strømlinet arbejdsflow. Når I lander, så bliver den lille klædt af til der kun er bleen tilbage, og så skal der ammes/gives flaske.

En mæt baby er nemlig en træt baby – og trætte babyer elsker vi! Når den lille har spist færdig, så venter vi lige 10-15 min med at gå i gang (vi gider nemlig ikke at det hele gylpes op og vi skal starte forfra). 

Jeg plejer at starte med setups i svøb, altså hvor den lille pakkes tæt i et elastisk svøb. Nogle synes det virker voldsomt at pakke dem så stramt ind, men faktisk er det utroligt beroligende for den lille. Inde i maven var der nemlig ikke meget plads til sidst, så den lille er vant til, at der er stramt omkring, og i 9 ud af 10 tilfælde gør det faktisk, at selv den mest urolige baby falder fuldstændig til ro, og måske endda i søvn – netop fordi det er trygt og velkendt.

Vi starter på sækkepuden på en stofbaggrund. Måden jeg svøber på giver mulighed for mange variationer her, og langsomt pakkes den lille også op. Jeg laver altid både billeder med hue/hårbånd og uden fra samme poseringer. Så kan I nemlig vælge lige præcis det, I bedst kan lide når I ser billederne. Når vi har lavet en masse forskelligt på sækkepuden (måske endda med 2 forskellige stofbaggrunde), så kan vi rykke til en fysisk rekvisit.

nyfødt fotografering

Det kan være en kurv, en skammel eller andet på trægulvet. Måske skal der lige hyggespises lidt, hvis den lille fortsat er lidt urolig. Det giver nemlig tryghed at komme over i mors arme. Når der igen er ro på, så går vi i gang. Til sidst, kan man slutte af med lidt billeder sammen med jer forældre. Og så er der vist også rigeligt i kassen til, at I får svært ved at vælge 😉

Hvordan forbereder I jer så bedst til en nyfødt session?

På hjemmesiden har jeg samlet en masse gode tips og tricks, de vigtigste får I lige her:
  • Medbring godt med bleer, stofbleer, dyne til den lille og gerne en sut. 
  • Undgå at stresse inden du skal afsted – det kan smitte af på dit barn, og kan dermed give os ekstra udfordringer i forhold til at få barnet til at sove på session. Jeg ved der kan ske mange uforudsete ting med de små pus, så hellere komme lidt for sent end jage afsted. Bare du giver besked hvis I bliver forsinket.
  • For at give os de bedste muligheder for at få de skønne sovende billeder er det MEGET VIGTIGT at du forsøger at holder dit barn vågen i 1-2 timer inden kommer til mig. Vi skal helst have den lille til at være dejligt træt, så det bliver lettere at få den dybe søvn der ikke afbrydes af, at jeg flytter rundt på barnet. Det er okay, hvis den lille falder i søvn på køreturen til mig, bare baby ikke har sovet i flere timer når I ankommer.
  • Undgå at amme/give flaske inden du kommer, vi starter nemlig med at barnet får mad, det plejer at hjælpe i forhold til at falde hurtigt i søvn. 
  • Da den lille ny ofte fotograferes uden særlig meget tøj på, har jeg skruet på for varmen inden I kommer. Mit studielys afgiver ligeledes en del varme, så sørg for, at du kan tage en trøje af eller lign., så du ikke sidder og koger.
  • Så vidt muligt er det mig der håndtere den lille guldklump. Lugten af mor og far (især mor da hun er lig med mad), kan let afbryde søvnen, og dette kan gøre, at vi ikke får de rette billeder. Dette gælder også mens vi prøver at få den lille til at sove. Jeg VED det kan være svært at overlade sin guldklump til en fremmed, men det er med til at sikre billederne.
  • Begynder barnet at klynke/græde prøver jeg først, om jeg kan trøste og få barnet til at falde til ro igen. Hvis dette ikke lykkes, beder jeg mor eller far tage over, men indtil da, sætter jeg pris på, at I overlader trøsten til mig.
Nyfødt fotografering
Nyfødt fotografering

Hvis du havde modtaget denne i din indbakke, så havde du her kunne se et super tilbud på netop nyfødt fotografering. 

You may also like