noget om babyer og bryster

amningens mysterier

Amning og især ammeetablering er noget der på godt og ondt fylder for rigtig mange nybagte mødre. For nogen er det helt naturlig og en helt særlig urkraft. For andre er det en kamp, måske endda en umulig kamp hvor drømmer brister. 
Sundhedsstyrelsen anbefaler fuldamning i barnets første 6 måneder, og det er der naturligvis rigtig gode grunde til. Det kan dog blive en kronisk dårlig samvittighed for dem, der enten fravælger amning eller hvor det ikke lykkes.
Derfor har jeg her samlet lidt af en barsels- og neonatalsygeplejerskes bedste tips til amning, selve ammeetableringen etc. 

de første døgn

Det er så vigtigt at du og din nyfødte får hud-mod-hud kontakt så hurtigt som muligt efter fødslen. Når baby kommer til brystet og sutter, så starter din hormonproduktion nemlig som er med til at få mælkeproduktionen i gang. Det er her I starter jeres ammeetablering.

Måske har du haft lidt råmælk i graviditeten, og hvis du kaster dig ud i at pumpe ud, vil du opleve at der kommer forsvindende lidt mælk. Ofte kun dråber. Men hvad så? Får din baby så ikke nok at spise???

de gyldne dråber

Bare rolig, din baby fødes med en slags indbygget madpakke med næring fra moderkagen og fostervandet. Det betyder altså at den nyfødte er “klædt på” til at mælkebaren de første dage har en sparsom produktion. Derfor skal du heller ikke blive nervøs når baby ved første vejning har tabt sig. Det er HELT normalt!

Og ikke nok med det, så er den smule mælk du har i de første dage det vi på hospitalet kalder Gyldne Dråber. Både fordi de rent fysisk er gyldne (ligner ofte smeltet smør), men også fordi det er GULD rent næringsmæssigt. Din råmælk er sprængfyldt med protein, kulhydrater og fedt – meget mere end “almindelig” brystmælk. Mælken løber oftest til på 3. – 5. dagen.

baby er sulten

Efter det første døgn, skal din baby til brystet regelmæssigt ca. hver 3. time. Men hvordan ved du om baby skal til brystet? Det skal baby nok fortælle dig, men det er ikke et sprog du er vant til – du skal altså lære at læse de små signaler der er tegn på at det er ved at være tid. De første tegn er typisk mere bevægelse i søvnen, let smasken og hænderne kommer ofte op til munden. Hvis du ikke har lagt til endnu, eskalerer baby signalerne og der vil også komme lyd på og til sidst gråd/skrig. 

Hud mog hud

Det er ikke kun lige efter fødslen at hud-mod-hud er vigtigt for dig og baby. Det er det også når I kommer hjem. Det er fx meget lettere at opdage de små tegn på sult, når du ligger med baby på brystet. Og derudover er hud-mod-hud og hamrende godt til at sætte skub i din mælkeproduktion!

vuggetid

I fagsprog kalder man det rooming in, og det er faktisk også hamrende vigtigt i starten. Altså at baby sover i samme rum som dig og mælkebaren. Aller bedst er en vugge der er forlængelse af jeres seng – også kaldet bedside vugge. Denne løsning gør både natamning og trøst meget letter. Men husk – det er VIGTIGT at baby sover på ryggen og har sin egen dyne.

Ammeetablering = hårdt arbejde

Det her er noget mange glemmer at tale højt om. Det er IKKE bare sådan lige at få amning til at køre. Det er de færreste der oplever det der naturlige barn+bryst=amning. Det kræver at man sætter tiden af til processen. For i de første par dage indtil mælken løber til (på 3. – 5. dagen), der vil baby være rigtig RIGTIG meget på brystet. Så fordyb dig i barselsboblen indtil amningen er oppe at køre. Besøgende tager IKKE skade af at vente lidt 😉

mor og nyfødt i baggrunden bag en evighedsbuket

Når amningen ikke fungerer

Amning er ikke for alle. Nogen kvinder føler det grænseoverskridende og at brysterne kun er til partneren. Andre kæmper en indædt kamp for at få amningen til at fungere, men uden held. Men hvad så? Er jeg så ikke en god mor tænker du måske?

EN GOD MOR SIDDER IKKE I BRYSTERNE!

Så bare rolig, hvad enten du fuld-ammer, delvist amme eller udelukkende giver flaske, så er du stadig en god mor!

Vigtigste pointe for mig er, at du ER en god mor, og du gør det bedste for dit barn – uanset hvad. Du kan læse mere om hvad Sundhedsstyrelsen anbefaler LIGE HER. Og ellers – spørg din sundhedsplejerske! Derudover er der mange private ammevejledere man kan købe forløb hos til fx at hjælpe med ammeetablering. Her bør du blot være lidt kritisk i forhold til deres kompetencer. Det du skal prioritere her er at de har den uddannelse der hedder IBCLC som er en international og meget anerkendt ammevejleder uddannelse (som fx også benyttes til personale på Barselsgang og Neonatal afsnit på hospitalerne).